Ето още една тема, която разделя обществото на групи, а всяка група вярва в своята "истина". Каква е тя зависи от интерпретацията на фактите, а интерпретацията зависи от вярванията, знанията и личния опит. Още в училище ме научиха да се съмнявам в "абсолютната истина" и да не спирам да търся доказателства "за" и "против". Тук ще Ви разкажа докъде съм стигнала сега.
Концепцията „Здрави, независимо от теглото“ „Health at every size”
"Парадоксът на затлъстяването" се отнася до наблюдения, които противоречат на тезата, че нормалното тегло (ИТМ 18,5-24,9 kg/m2) осигурява най-ниска смъртност, а по-високото тегло е свързано с по-голяма смъртност.
Здравейте! Казвам се Влади Прохорова-Христов и съм автор на сайта www.drvladi.com.au
Като автор и собственик на сайта BODY WEIGHT COACH отправям официална покана към всички специалисти, в чието професионално поле попадат темите хранене, хранителни нарушения, физическа активност, регулация на телесното тегло. Ако желаете да подкрепите тази инициатива. бихте могли да го направите като ...
Методът Евродиет е с повече от 30 годишен научен опит. Разработката на храните отнема 10 г. и освен множество лекари, диетолози и психолози в разработването им участват и готвачи с звезди Мишлен, за да бъде диетичния продукт максимално вкусен. Това също осигурява и дълготрайното спазване на режима, като към момента на българския пазар се предлагат над 100 продукта. Еurodiet храните включват широк спектър от продукти с разнообразни вкусови качества, консистенция и
форма, осигуряващи удобство и комфорт при спазване на режима.
Един от най-известните и често цитирани класически експерименти в науката за храненето е проведен от проф.Анхел Кейс в лабораторията по физиология на университета Минесота. В края на Втората световна война голяма част от населението на Европа е изтощено от продължително гладуване. По това време науката знае малко за физиологичните и психологическите ефекти на гладуването и как трябва да бъдат захранени ...
Важна част от програмите за контрол на теглото е отчетността. Техники като ежедневното претегляне и воденето на дневник, в който се записва количеството и вида на приетата храна, както и количеството и вида на физическата активност, могат да бъдат полезни за поддържане на теглото.
Преди години, когато започнах да консултирам хора с наднормено тегло, всичко ми изглеждаше просто. Вярвах, че ако напиша добре балансиран хранителен режим, съобразен с калорийните нужди и вкусовите предпочитания на човека, за когото е предназначен
Физиологичните състояния, които участват в хомеостатичната регулация на хранителния прием при хората са глад, засищане и ситост. Физическият глад настъпва бавно, като постепенно нараства интензивността на усещането за дискомфорт, което от своя страна е съпроводено с нарастване на мотивацията за хранене. При нормални условия приемът на ...
Височината (ръст) е важна антропометрична мярка, която намира широко приложение в практиката. Използва се за оценка на хранителния статус - недохранване или затлъстяване, при оценката на телесния състав, за изчисляване на базовата метаболитна скорост ...
Вероятно повечето от Вас са запознати с индекса на телесна маса (ИТМ), чрез който се определя дали сме с поднормено, нормално, наднормено тегло или с някаква степен на затлъстяване. Много изследвания са доказали обаче, че ....
Кога и защо да се срещнем с психолог, ако имаме затруднение с храненето или теглото?
Монографията „Външният вид при младите хора: между здравето и успеха“ представя три актуални научни изследвания, осъществени в периода 2013-2019 г., проучващи с помощта на качествени и количествени методи външния вид като сложен и многоизмерен феномен в юношеска и младежка възраст.
Имам "д-р" пред името си, но не съм лекар. Помагам на хора с наднормено тегло, но не съм диетолог и не пиша хранителни режими. Имам докторска степен по спортна психология, но не съм нито спортист, нито психолог. Каква съм тогава?
За всеки индивид съществува оптимално количество на телесните мазнини, което тялото лесно поддържа и при което всички органи и системи в тялото функционират добре. Това количество е строго индивидуално и зависи от ...
Настоящият учебник по хигиена, хранене и професионални болести е предназначен е за студенти по медицина,общопрактикуващи лекари и специализанти. Поради съвременната информация, която предоставя, представлява интерес и за специалистите, работещи в тези направления.
гл.ас. д-р Цветелина Хаджиева
"Наднорменото тегло и затлъстяването се дефинират като прекомерно
натрупване на телесни мазнини, което може да навреди на здравето.
Понастоящем сред специалистите съществува консенсус, че се касае за
Най-честите алтернативни диети, практикувани в последните години, са кетогенна диета (високомастна или високобелтъчна), вегетарианство (вкл. веганство и суровоядство), разделно хранене, фастинги (интермитентно хранене), разделно хранене, палеодиета. Независимо от конкретните рестрикции, последиците са сходни и включват прояви на недохранване, компенсаторно прехранване (хиперфагия) или небалансирано хранене с развитие на тежки хранителни дефицити.
Книгата акцентира върху едни от най-големите предизвикателства пред съвременния клиницист – нарушенията в хранителното поведение. Често в продължение на години те остават неразпознати и нелекувани, с риск да доведат до тежки здравословни проблеми и дори смърт. Монографията включва и 10 случая от клиничната практика на автора – дългогодишен специалист по хранене и диететика.
Пламен Атанасов е персонален треньор във фитнеса на Министерството на „Младежта и Спорта“ повече от 10 години.
Диетотерапията е медицински метод за лечение на различни заболявания, в това число за лечение на наднормено тегло и затлъстяване. Основната цел е да се модифицира хранителния режим по начин, който води до отрицателен енергиен баланс, за да се постигне и поддържа здравословно телесно тегло. Най-подходящата диета за справяне със затлъстяването е
Поведенческата терапия се счита за необходим компонент на всяко адекватно лечение на затлъстяването. Основната цел е да се променят хранителните навици и нивото на физическа активност на хората. Акцентът е върху промяната на поведението, като по този начин се постига отрицателен енергиен баланс и последваща загуба на тегло.
Съществуването на връзка между храната, която човек консумира и неговото здраве е известно на хората от дълбока древност. Още тогава те са забелязали също, че тази връзка е сложна и много различна при различните индивиди. Усиленото търсене на "перфектната диета" през последните няколко десетилетия само затвърди убеждението, че няма "перфектна диета", която да е здравословна за всички.
Но защо? Та нали всички сме от вида Homo sapiens и 99,9% от информацията в нашия геном е еднаква!
Поддържането на енергийния баланс е жизнено важен процес за всички живи организми.
Физиологичните механизми осигуряващи енергийната хомеостаза са изключително сложни и включват голям брой биологично активни вещества (хормони, невротрансмитери и т.н.).
През 1994 г. е открит хормон
По дефиниция „рисков фактор“ е променлива, за която е доказано, че проспективно предсказва появата на неблагоприятни последствия сред лица, които първоначално не са били засегнати. Рисковите фактори увеличават статистическата вероятност за появата на заболяване, а ограничаването или премахването на тяхното въздействие върху индивида води до намаляване на вероятността за поява на заболяването, но не лекува вече съществуващо такова. За разлика от рисковите фактори, причините са променливи, чието влияние се свързва със съществуващо заболяване.
Емоциите съдържат физиологичен и психичен компонент и са свързани с широк спектър от чувства, мисли и поведение. Много психолози и невробиолози потвърждават, че емоциите влияят върху мисленето, вземането на решения, действията, социалните взаимоотношения, благополучието и физическото и психичното здраве
Повечето нагласи са резултат или от директен опит или от учене чрез наблюдение. Нагласите са относително стабилни, но могат да се променят в отговор на различни стимули, най-често чрез убеждаване. Важен принос за изучаването на механизмите, чрез които убеждаващото въздействие променя нагласите имат Карл Ховланд и неговите сътрудници (Hovland, 1951). Те установяват 3 фактора, от които зависи убедителността на съобщението:
Нагласата представлява заучена предразположеност да се реагира по определен (благоприятен или неблагоприятен) начин по отношение на даден обект. Приема се, че нагласите имат три основни компонента: когнитивен, афективен и поведенчески. Когнитивният компонент се отнася до системата от убеждения на човека по отношение на обекта на нагласата.
Един от най-популярните модели за промяна на поведението е т.нар. Транстеоретичен модел, познат също като “модел на етапите на промяна” е създаден първоначално от Prochaska & Di Clemente (1983), по-късно е доразвит като „ Транстеоретичен модел на поведенческа промяна“ от Prochaska & Velicer (1997)
Основна предпоставка за възникването на бихевиоризма е убеждението, че трябва да се изследва не съзнанието, а активността, поведението на човека. Източник на активността, според бихевиористите, е не съзнанието, а външната действителност и стимулите от околната среда. При бихевиоризма изследването на ученето се концентрира върху взаимодействието между външния стимул и индивида, което взаимодействие обуславя реакцията на индивида.
Интересен експеримент, изследващ връзката между лишаването от сън и усещането за глад, е проведен от Spiegel et al. (2004) от изследователската лаборатория по хронобиология и невроендокринология в Чикаго. В експеримента участват 12 мъже на възраст 22 години с нормално телесно тегло.
Регистрирани са значими различия в чувствителността на вкусовите рецептори при различните индивиди. Възможно е при някои хора причината за дефицит на "награда" да е резултат от такава понижена чувствителност, на фона на нормално функционираща допаминова система в ЦНС.
Храненето при бозайниците и особено при хората е изключително сложно и разнообразно поведение, което се определя съвместно с физиологични рефлекси и контроли, удоволствието от усещането и – особено при хората – навиците. Въпреки постоянния напредък както в базовите, така и в клиничните изследвания, контролът върху нормалното и нарушено хранене остава не напълно разбран, което е видно от ограничената ефективност на настоящите стратегии за лечение на затлъстяването (Langhanset al., 2009).
Съществуват различни теоретични перспективи (биопсихологична, поведенческа и когнитивна и т.н.), които могат да се използват за изследване, обясняване, предвиждане и модифициране на човешкото поведение в контекста на енергийния баланс. Невробиологичните изследвания показват, че човешкото поведение (мисли, емоции, действия) е резултат от невронна активност в различни мозъчни региони.
Невротрансмитерите са химични вещества, които се секретират от синапсите и служат за предаване, усилване или модулиране на нервните импулси. Установено е, че някои от тях, като допамин и серотонин, играят ключова роля в регулирането на храненето. Изучаването на тяхната активност в различните региони на мозъка допринесе за изясняване на някои механизми, стоящи в основата на нарушения в регулацията на апетита, телесното тегло и поведението свързано с енергийния баланс.
Много различни психологически детерминанти играят роля в регулацията на телесната маса чрез влиянието, което оказват върху поведението, свързано с хранене и активност. Обикновено се разглеждат като протективни или рискови фактори (Kraemer et al., 1997), а не като причини, тъй като ефектът им е резултат от взаимодействие с биологичните фактори и факторите на средата (екологични и социални).
Според този модел теглото на индивидите може да варира в определен диапазон под влияние на външни (екологични, социални) фактори. Приема се, че ширината на този диапазон се ограничава от горна и долна интервенционна точка.
През 2002 година (de Castro & Plunkett, 2002) е предложен разширен модел, обясняващ механизмите за регулация на енергийния прием. В него се включват компоненти както от „сет пойнт“, така и от „сетлинг пойнт“ модела. Авторите му посочват, че енергийният прием варира в определени граници под влияние на широк спектър от физиологични, екологични, социални, психологически и хранителни фактори.
Мастната тъкан играе ключова роля за физиологичната регулация на телесната маса. Установена е изключително висока хетерогенност на човешката популация както по отношение на количеството, така и по-отношение на разпределението и качествените характеристики на телесните мазнини
На практика обаче всеки от нас е наблюдавал как някои хора променят теглото си и то остава стабилно за относително дълги периоди от време. Възможно е човек в зряла възраст да наддаде 10 или повече килограма, да стабилизира теглото си и да остане с това тегло за дълго време. Промяна в мотивацията му може да е причина да стартира програма за редукция на теглото, след което да стабилизира новото тегло и да го запази за дълго. Как се случва това, ако теорията на зададената точка („сет пойнт“) е общовалидна?
Кенеди е един от първите изследователи, които предполагат, че съхранението на мазнини в тялото може да е регулирано явление и тази регулация да се осъществява около определена „зададена“ точка
Регулацията на телесното тегло се осъществява посредством промени в енергийния баланс. Когато количеството на приеманата от даден индивид енергия под формата на храна е равно на изразходваното за осигуряване на всички жизнени функции и дейности, тогава той се намира в енергиен баланс и ТМ остава непроменена. Когато количеството на приеманата енергия надвишава изразходваното, организмът е в положителен енергиен баланс и ТМ нараства. Аналогично,
Типовете регулация на телесната маса (тегло) могат да се класифицират по много
различни начини. Най-често се разглеждат като хомеостатична
(несъзнавана) и поведенческа (волева).
Според O’Rahilly и Farooqi (O’Rahilly & Farooqi, 2006) доказателствата, натрупани към днешна дата, показват, че основният принос на гените към затлъстяването при хората е също толкова вероятно (или може би по-вероятно) да се дължи на пряко влияние върху възприятието за глад, засищане, ситост и прием на храна, колкото на вариации в скоростта на метаболизма или способността за метаболизиране на различните хранителни вещества.
Мотивацията е вътрешно състояние, което подтиква хората към действие, зарежда ги с енергия, насочва и поддържа поведението им към задоволяване на потребностите и постигане на целите. Значителен принос за изясняване на същността на мотивацията за участие в дейност
Убежденията са един от най-силните предиктори на мотивацията, а оттам и на поведението. Формират се на базата на социални, културни и религиозни норми в комбинация с личен опит. Индивидите от различни субпопулации на съвременната човешка популация може да възприемат коренно различни убеждения по отношение на идеалите за тегло и форма на тялото, здравословно и нездравословно хранене или двигателна активност.
Неспособността за дългосрочно поддържане на телесното тегло след умишлена редукция може да е свързана както с поведенчески затруднения (неспособност за придържане към препоръчителен режим на хранене и активност), така и с настъпили в резултат на продължителен енергиен дефицит метаболитни адаптации. Една от теориите, описващи тези адаптации
Преносът на информация от поколение в поколение се осъществява посредством молекулата на ДНК. Генът представлява участък от ДНК, който носи информация за синтеза на една полипептидна верига (белтък). Генът е най-малката функционална единица за наследственост. Всеки ген има две или повече структурни състояния, наречени алели. Гените кодират две или повече различни състояния на един признак. Наследствеността на даден признак се дефинира като процента на вариация в тази черта при отделните индивиди, която може да се обясни с наследени фактори. Класическите методи за
Индексът на телесната маса (ИТМ) е общоприет показател, използван за оценка на затлъстяването. Той се изчислява, като се раздели теглото в килограми на ръста в метри на квадрат: ИТМ=кг/м².
Затлъстяването е добре познат рисков фактор за диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и няколко вида рак, което е свързано с влошен метаболитен профил. Въпреки това част от хората със затлъстяване показват значително по-нисък риск от метаболитни усложнения от очаквания за техния ИТМ
Заниманията със спорт обикновено се препоръчват като ефективна стратегия за профилактика срещу наднормено тегло, затлъстяване и хранителни нарушения. Установено е, че участието в спортни дейности допринася положително за подобряването на физическата годност, повишава самооценката и като цяло изгражда по-положителен образ на собственото тяло. Множество изследвания обаче показват, че разпространението на хранителните нарушения и хранителни разстройства сред елитните спортисти е много по-високо в сравнение с общата популация (Sundgot-Borgen &Torstveit, 2004; Martinsen & Sundgot-Borgen, 2013). Съобщаваното разпространение на симптомите на ХР сред спортистите варира между 6 и 45% при жените и 0 и 19%
По дефиниция „рисков фактор“ е променлива, за която е доказано, че проспективно предсказва появата на неблагоприятни последствия сред лица, които първоначално не са били засегнати (Kraemer et al., 1997). Рисковите фактори увеличават статистическата вероятност за появата на заболяване, а ограничаването или премахването на тяхното въздействие върху индивида води до намаляване на вероятността за поява на заболяването, но не лекува вече съществуващо такова. За разлика от рисковите фактори, причините са променливи, чието влияние се свързва със съществуващо заболяване.
За разлика от затлъстяването, слабата телесна конституция (CT) е рядко състояние, характеризиращо се с естествено ниско телесно тегло. ИТМ < 17,5 кг/КВ.м, което отговаря на критериите за анорексия нервоза (AN), но няма биологични маркери за недохранване, няма симптоми на хранителни разстройства. Индивидите изразяват желание за наддаване на тегло.
По същата логика психичното здраве не може да се определя просто като отсъствие на психична болест, а като психологично благополучие (т.е. чувство, усещане за благополучие) и/или адекватна приспособимост съобразена с обществено приетите стандарти на човешки отношения. Според дефиницията на СЗО психичното здраве е способността на зрялата личност да изгражда хармонични отношения с другите и да участва творчески в изменението на биологичните и социалните условия на заобикалящата среда.
Здравейте! Казвам се Боряна Палатова и съм автор на сайта BODY WEIGHT COACH.
„Всяка научна работа е непълна - независимо дали става дума за наблюдения или експерименти. Всяка научна работа може да бъде отречена или променена от напредъка на знанието. Това не ни дава свободата да пренебрегваме знанието, което вече имаме, или да отлагаме действията, които то изисква в даден момент.“
Сър Остин Брадфорд Хил (1965 г.)
Срещнах се с Боряна преди 6 години, след като моя колежка ми я препоръча – първо чрез подмладената си визия, отхвърлила немалко килца, а и чрез препоръка, която звучеше горе-долу така: „Тя е като психолог, ще видиш, че ще помогне.“
Дотогава бях опитвала какво ли не. Всъщност аз бях „шиши“ още от малка, според моята майка от 5-годишна възраст,
Съставът на човешкото тяло може да се разглежда на различни нива - атомно (кислород, въглерод, водород и други), молекулно (вода, мазнини, протеини и други), клетъчно (обща маса на клетките, вътреклетъчна вода, извънклетъчна вода), тъканно-органно (скелетни мускули, мастна тъкан, кости, кръв и други) и на ниво цяло тяло.
Стремите ли се да управлявате теглото си?
А важно ли е за Вас какво е количеството на мазнините в тялото Ви?
Интересно ли Ви е как се променя през различните сезони?
"Преди: Цял живот съм била пухкава. С годините ставах все по-пухкава, докато да ме нарекат такава не се оказа по-скоро комплимент, а не реална оценка. Минах през различни „решения“ – Дюкан, готов режим с порции, измерени до грам, изключване на макронутриенти по моя преценка.. Резултати имаше, докато спазвах гореизброените режими. После ...