Loading...

Body Weight CoachНаука

МОДЕЛ ЗА ПРОМЯНА НА ПОВЕДЕНИЕТО


stages-of-change_770x0_scale_478b24840a

Един от най-популярните модели за промяна на поведението е т.нар. Транстеоретичен модел, познат също като “модел на етапите на промяна” е създаден първоначално от Prochaska & Di Clemente (1983), по-късно е доразвит като „ Транстеоретичен модел на поведенческа промяна“ от Prochaska & Velicer (1997). Според Prochaska & Di Clemente (1983), поведенческата промяна може да бъде представена като процес, включващ  преход през няколко последователни етапа, всеки от които изисква подходяща интервенция: 

  1. Фаза преди обмисляне на промяна: напълно несъзнаващ наличието на проблем, индивидът няма намерение да променя поведението си.
  2. Фаза на обмисляне на промяна: индивидът започва да формира идея за проблема и начините, по които да го реши, но остава скептичен към очакваните резултати и средствата, които да използва за постигането им.
  3. Фаза на подготовка: намерението за промяна е видимо и са планирани действия за постигането й за следващите месеци. Остава обаче да се изясни стратегията , а това изисква информация, методи.
  4. Активна фаза: промяната на поведението е започнала  преди по-малко от 6 месеца и човекът оценява последствията от това.
  5. Поддържаща фаза: подобна е на активната фаза, но продължава много по-дълго. След 6 месеца на активна фаза, новото поведение ще се затвърди 
  6. Релапс (връщане към старото поведение): увереността на индивида в способността му да се промени (аз-ефективност) е нараснала с успешните поведенчески промени. Това обаче също означава, че сега релапсът е вероятен. Същевременно, важно е да се знае, че релапсът е неделима част от процеса на промяна и не е равносилен на провал

      От наблюденията си върху постепенните поведенчески промени, Prochaska, Di Clemente & Norcross (1992) заключават, че посочените фази не следват линейна прогресия, а са по-скоро спираловиден цикличен процес, който варира от човек до човек. Така, процесът на промяна може да включва връщане към предишна фаза, както и отделни и отминаващи периоди на релапс. В резултат, когато индивидът се върне на предишна фаза, ползата от вече постигнатото не е изцяло загубена и може да бъде използвана като стъпало към следващ успех (Prochaska, Di Clemente & Norcross, 1992).  

 

Б. Палатова

Този сайт използва "бисквитки" (cookies), с цел по-доброто обслужване на своите посетители. Научете повече.

Разбрах