Loading...

Body Weight CoachПрактика

Поведенческа терапия


bad-hab_770x0_scale_478b24840a
Поведенческата терапия се счита за необходим компонент на всяко адекватно лечение на затлъстяването. Основната цел е да се променят хранителните навици и нивото на физическа активност на хората. Акцентът е върху промяната на поведението, като по този начин се постига отрицателен енергиен баланс и последваща загуба на тегло. 
Поведенческите програми могат да се прилагат както индивидуално, така и в група. Продължителността им варира най-често от 4 до 9 месеца, като сесиите са ежеседмични.
Основни техники:
• самонаблюдение - подробно ежедневно записване на приема на храна и на обстоятелствата, при които то се случва.;
• периодично измерване - позволява да се проследява напредъка към достигане на поставените цели, да се идентифицират личните влияния и влиянията на околната среда, които регулират храненето.
• контрол на стимулите - целта е да се ограничи излагането на сигнали, които предизвикват преяждане. 
• строгите диети се обезкуражават в полза на балансирано хранене и гъвкав избор на храни, намаляване на консумацията на наситени мазнини и увеличаване на сложните въглехидрати.
• когнитивното преструктуриране -  използва се за идентифициране и промяна на дисфункционалните мисли и нагласи относно регулирането на теглото. 
• междуличностните взаимоотношения - да се увеличи социалната подкрепа за контрол на теглото;
• стратегии за превенция на рецидив.
 
Ефективността на поведенческата терапия е добре проучена и документирана. 
Краткосрочни ефекти :
• загуба на тегло от около 7-10% в рамките на  16-24 седмици;  
• по-добро психологическо функциониране - намаляване на депресията, повишаване на самочувствието, подобряване на образа на тялото; 
• подобряване на някои биологични показатели - кръвно налягане, серумни липиди и др..
Дългосрочни ефекти  
Установено е, че краткосрочните ефекти върху теглото не се поддържат добре при дългосрочно проследяване. При едногодишно проследяване пациентите си възвръщат приблизително една трета от загубеното тегло. При повечето  хоратози процес продължава и след първата година и те постепенно стабилизират теглото си на стойности близки до изходните.  Темпото, с което настъпва възстановяването на теглото, варира в различните проучвания, но моделът е последователен.
Установена е значително по-висока ефективност на поведенческата терапия, приложена при деца, в условията на семейна терапия
 
 

Този сайт използва "бисквитки" (cookies), с цел по-доброто обслужване на своите посетители. Научете повече.

Разбрах