Loading...

Body Weight CoachНаука

ЦИРКАДНИ РИТМИ


background-4567_770x0_scale_478b24840a

Интересен експеримент, изследващ връзката между лишаването от сън и усещането за глад, е проведен от Spiegel et al. (2004) от изследователската лаборатория по хронобиология  и невроендокринология в Чикаго. В експеримента участват 12 мъже на възраст 22 години с нормално телесно тегло. Мъжете са получавали вечеря и закуска в лабораторията и са прекарвали нощта в болницата. За две последователни нощи мъжете са били ограничени да прекарат само 4 часа в легло, а друг случай  пак за 2 последователни нощи са имали възможност да останат в леглото 10 часа. Мъжете са давали кръвни проби на определени интервали от време и е трябвало да определят колко гладни се чувстват. Учените установяват , че лишаването от сън активира малка част от хипоталамуса -  регион, който участва в контрола на апетита. Наблюдавани са отклонения в нивата на хормоните грелин (предизвикващ усещане за глад) и лептин (предизвикващ усещане за ситост). Концентрацията на лептин се понижава  с 18%, а тази на грелин се повишава след нощите с 4 часа сън. Участниците, при които са наблюдавани най-големи изменения в нивата на двата хормона, отчитат по-силно усещане за глад и силно желание за консумация на високовъглехидратни храни (Speigel et al., 2004).

В друго проучване се установява, че хората които спят  от 2 до 4 часа на нощ, имат 73% по-висок риск от затлъстяване, в сравнение с тези, които спят 7-9 часа (Home, 2008).

В заключение, човешкото поведение свързано с хранене и физическа активност се регулира от сложна система от взаимодействащи помежду си биологични фактори. Различни генни мутации са отговорни за повишена или намалена концентрация на хормони и невротрансмитери, дефицит или излишък на рецептори в централната или периферната НС и т.н. Освен това, различни фактори от околната среда, в това число и някои храни, могат да повлияят върху генната експресия. Всички тези познания са важни, за да се изясни същността на проблема, да се отхвърлят погрешните вярвания и стигмата, да се разширят възможностите за компенсиране на регулаторните дефицити.

Този сайт използва "бисквитки" (cookies), с цел по-доброто обслужване на своите посетители. Научете повече.

Разбрах