Loading...

Body Weight CoachНаука

Какво е идеалното количество на телесни мазнини?


3-1920x1080_770x0_scale_478b24840a
 

През последните няколко десетилетия стремежът към мускулесто тяло с минимално количество телесни мазнини се превърна от мода в мания. Заблудата, че колкото по-малко телесни мазнини имаме, толкова по-здрави и по-привлекателни сме, придоби пандемични размери. В края на 70-те години на миналия век, първо в САЩ, по-късно и в останалите страни по света беше обявена "война" на телесните мазнини, в резултат на която днес средният Индекс на телесна маса за човешката популация е значително по-висок, а заболеваемостта и смъртността при индивиди, засегнати от анорексия, булимия и релативен енергиен дефицит в спорта нараства с бързи темпове.
И така , какво е идеалното количество телесни мазнини? Отговорът е : "Няма такова". За всеки индивид съществува оптимално количество на телесните мазнини, което тялото лесно поддържа и при което всички органи и системи в тялото функционират добре. Това количество е строго индивидуално и зависи от пола, възрастта, генетичните характеристики, траекторията на развитие, условията на живот, типа на физическата активност и други фактори. Колкото повече се отдалечава човек от това оптимално количество, независимо дали нагоре или надолу, толкова повече са неблагоприятните последствия за неговото здраве.
Индивидуалните различия могат да бъдат толкова големи, че при две жени с еднакви стойности за възраст, ръст, тегло и телесни мазнини здравните ефекти може да варират от оптимална фертилност до безплодие (аменорея). Безумие е да се опитваме да демонстрираме "силна воля", като се стремим да постигнем "плочки" на корема или процента телесни мазнини на модели, инфлуенсъри, спортисти или каквито и да било други идоли. При част от тях ниският процент на телесни мазнини е генетично обусловен, а други (родени без този късмет) покриват частично или изцяло критериите за поставяне на диагноза "хранително разстройство".
Как да се ориентирате дали телесните Ви мазнини са близки до оптималните за Вас (на този етап от живота ви)? Това е сложен въпрос, на който не е лесно да се даде категоричен отговор, но като груб ориентир можете да използвате следните прости индикатори:

Индикатори, подходящи за хора с нормално телесно тегло:
- телесното теглои телесните мазнини са стабилни (между 20 и 60 годишна възраст)
- не полагате волеви усилия да ги поддържате;
- храните се спокойно, разнообразно, без да мислите за калории и ограничения;
- физически активен/на сте.

Индикатори за хора с поднормено тегло:
- през целия си живот сте били с ниско или поднормено тегло за съответната възраст;
- не полагате волеви усилия да го поддържате;
- храните се спокойно, разнообразно, без да мислите за калории и ограничения;
- допълнителна информация вижте тук.

Индикатори за хора с наднормено тегло:
- през по-голямата част от детските и юношеските си години сте били около и над препоръчителните норми за съответната възраст;
- телесното тегло и телесните мазнини са стабилни (годишна вариация при измерване в стандартизирани условия е 0 - 1кг);
- не полагате волеви усилия да ги поддържате;
- храните се спокойно, разнообразно, без да мислите за калории и ограничения;
- физически активен/на сте;
- телесните мазнини са разпределени подкожно, равномерно по цялото тяло или в областта на ханша и бедрата (гиноиден тип);
- метаболитно здрав/а сте (допълнителна информация вижте тук).

 

Обърнете внимание!

Мастната тъкан е важен за здравето ни ендокринен орган,

Телата ни разполагат със сложни физиологични механизми (повечето от които са само частично или изобщо не са под волеви контрол) за поддържане на енергиен баланс, регулация на количеството телесни мазнини и поддържане на стабилно тегло в зряла възраст. Големи вариации в теглото или продължителна тенденция за постоянно нарастване на телесното тегло, при индивиди в зряла възраст, са сигнал за повишен здравен риск.

Самоцелното спазване на диети в юношеска възраст е един от най-мощните предиктори за наднормено тегло в зряла възраст.

 

 

Този сайт използва "бисквитки" (cookies), с цел по-доброто обслужване на своите посетители. Научете повече.

Разбрах