Loading...

Body Weight CoachНаука

МЕТАБОЛИТНО ЗДРАВЕ И ТЕЛЕСНО ТЕГЛО


bio-2_770x0_scale_478b24840a

Затлъстяването е добре познат рисков фактор за диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и няколко вида рак, което е свързано с влошен метаболитен профил. Въпреки това част от хората със затлъстяване показват значително по-нисък риск от метаболитни усложнения от очаквания за техния ИТМ. Този подтип затлъстяване е описан в литературата като „метаболитно здравословно затлъстяване“ (MHO). MHO е относително нова концепция, която стратифицира затлъстелите индивиди според съответния им метаболитен статус. Изглежда, че индивидите от тази подгрупа са защитени срещу метаболитни усложнения, свързани със затлъстяването. Въпреки че имат прекомерно натрупване на телесни мазнини, те имат благоприятни метаболитни профили, характеризиращи се със забележително висока инсулинова чувствителност, отсъствие на признаци на хипертония и нормални липидни, възпалителни и хормонални профили (ниски концентрации на триглицериди и С-реактивен протеин, високи концентрации на HDL холестерол и адипонектин) (Karelis, 2008).

 В едно проучване Wildman и колеги съобщават, че сред възрастните в САЩ има значително разпространение на кардио-метаболитни аномалии сред индивиди с нормално телесно тегло (23,5%) и високо разпространение при лица с наднормено тегло (51,3%) и затлъстяване (31,7%), които са метаболитно здрави. Авторите посочват, че са необходими допълнителни проучвания на физиологичните механизми, лежащи в основата на тези различни фенотипове и тяхното влияние върху здравето (Wildman et al., 2008). Установено е, че независимите корелати на клъстерите с кардио-метаболитни аномалии сред индивиди с нормално тегло са по-висока възраст, по-ниски нива на физическа активност и по-голяма обиколка на талията. Независимите корелати на кардио-метаболитно здраве при лица с наднормено тегло и затлъстяване са по-млада възраст, по-високи нива на физическа активност и по-малка обиколка на талията (Wildman et al, 2008).

източник: Б. Палатова, дисертация

Този сайт използва "бисквитки" (cookies), с цел по-доброто обслужване на своите посетители. Научете повече.

Разбрах