Loading...

Body Weight CoachПрактика

Телесна маса и телесен състав


4-cbcn_770x0_scale_478b24840a
Телесната маса се отнася до общото тегло на тялото на индивида, което се измерва директно. Това е проста мярка, която дава цялостна представа за това колко тежък е даден човек, но не осигурява информация за приноса на различните компоненти - мазнини, мускули, вода и т.н.. В медицинската практика за оценка на хранителен статус се използва производна мярка - Индекс на телесна маса, която се изчислява на базата на тегло и ръст.
 
Съставът на тялото, от друга страна, се отнася до приноса на различните компоненти към общото тегло на тялото. Той може да бъде измерен директно само при аутопсия. За изследване на телесния състав in vivo се използват голям брой индиректни методи.  
 
Измерванията на състава на човешкото тяло са обективни методи за оценка на храненето и представляват интерес за диетолозите, здравните специалисти и учените в областта на спорта. С нарастващото разпространение на затлъстяването и болестите, свързани с начина на живот, се увеличава необходимостта от методи за измерване на телесния състав с по-голяма чувствителност и прецизност. Оценката на телесния състав дава представа както за хранителния статус, така и за функционалния капацитет на човешкия организъм. Поради голямото му практическо значение  са разработени различни методи за определяне на телесния състав, като се използват различни физични принципи, модели и допускания.  Всеки от методите има предимства и ограничения.
 
В практиката най-често се използват методи, основани на дву-, три- и четири компонентни модели.
 
Двукомпонентният модел (2С) е най-простия подход за оценка на телесния състав, при който телесното тегло се разделя на мастна маса (ММ) и безмастна маса (БММ).  Хидроденситометрията, плетизмографията с въздушно изместване и хидрометрията са някои от често използваните методи, основани на модела 2С.
 
Трикомпонентният модел (3С) на телесния състав включва трети компонент, при който БММ се разделя допълнително на чиста телесна маса (ЧТМ) и съдържание на костни минерали.  При измерването на телесния състав на здрави възрастни и по-големи деца моделът 3С показва по-добри резултати в сравнение с модела 2С.  Двойноенергийната рентгенова абсорбциометрия (DEXA) е 3C метод, който осигурява бързо, неинвазивно измерване на регионалния, както и на целотелесния състав чрез преминаване на високоенергийни и нискоенергийни рентгенови лъчи през тялото.
 
 Четирикомпонентният модел (4С) на телесния състав се получава чрез комбиниране на много методи (златни стандарти) за разделяне на телесната маса на мазнини, минерали, вода и протеини (остатъчни) и по този начин премахва необходимостта да се правят предположения за относителния дял на тези съставки в тялото.   Методът 4С обаче често е ограничен в клинични условия и при големи проучвания с оглед на времето, разходите и оборудването, необходими за многобройните измервания, и следва да се използва главно за валидиране на методи за определяне на телесния състав и за извеждане на прогнозни уравнения. 
Японската фирма TANITA е разработила професионална апаратура, която осигурява достъпност на 4C модела за практиката. Многочестотните анализатори на телесния състав са с клинично доказана точност, надеждност и валидност.  Използват се в цял свят от изследователи и здравни специалисти, предимно в следните области:
- медицински скрининг и медицински прегледи на възрастни и деца;
- мониторинг на прогреса на загуба на тегло по време на лечение на болести, свързани с начина на живот, като диабет, хиперлипидемия, бариатрична хирургия, хипертония и затлъстяване на черния дроб;
- мониторинг на увеличаването на мускулната маса, намаляване на телесната мазнина, проследяване нивата на хидратация, като част от фитнес или тренировъчна програма
- оценка на реалната ефективност на програмите за хранене и физическа активност в първичната, вторичната и третичната профилактика на наднормено тегло и затлъстяване;
- събиране на данни за участниците в големи кохортни изследвания;
- други.
 
Научете повече за многочестотния сегментен анализатор TANITA  MC 780 MA.
 
Запишете си час  за анализ на телесен състав с TANITA  MC 780 MA.
 
 
 

Този сайт използва "бисквитки" (cookies), с цел по-доброто обслужване на своите посетители. Научете повече.

Разбрах