Loading...

Body Weight CoachНаука

Телесен състав


zdraven-monitor_770x0_scale_478b24840a
Съставът на човешкото тяло може да се разглежда на различни нива - атомно (кислород, въглерод, водород и други), молекулно (вода, мазнини, протеини и други), клетъчно (обща маса на клетките, вътреклетъчна вода, извънклетъчна вода), тъканно-органно (скелетни мускули, мастна тъкан, кости, кръв и други) и на ниво цяло тяло.
За медицинската и спортната практика най-често интерес представлява т.нар "двукомпартиментен модел" на състава на тялото, който разделя тялото на две - мастна маса и безмастна маса(вода, мускули, кости и др). Количествената оценка на мастната тъкан е източник на ценна информация за здравния риск на индивида, но остава сериозно предизвикателство, независимо от бързия напредък на технологиите.
Биоелектрическият импеданс анализ (BIA) постепенно се превърна в 
една от най-често използваните техники за измерване на телесния състав, която намира приложение в области като 
оценка и мониторинг на заболявания, първична и вторична профилактика на затлъстяване, оценка на физическата форма.
Периодичният анализ на телесния състав е изключително ефективна стратегия за предотвратяване на нежелано наддаване на тегло.
Препоръчителната честота на приложение може да варира от веднъж седмично до веднъж годишно. В периоди на целенасочена редукция на теглото препоръчителната честота е веднъж седмично. Уязвимостта от различни рискови фактори (екологични, социални, биологични, психологически, поведенчески) варира не само между отделните индивиди, но и в различни периоди от живота на едини същи човек. 
 

Този сайт използва "бисквитки" (cookies), с цел по-доброто обслужване на своите посетители. Научете повече.

Разбрах