Loading...

Body Weight CoachНаука

Статии


Това, което за един учен е било "шум", за друг е "сигнал".

д-р Мартин Мур-Еде

Регулацията на телесното тегло е комплексен, динамичен процес, който започва при зачеването на всеки индивид и приключва с последната му глътка въздух. Научните изследвания през последните 100 години показаха, че при хората  теглото е  резултат от  сложни взаимодействия между голям брой външни (екологични, социални) и вътрешни (биологични, психични и поведенчески), благоприятни и неблагоприятни фактори. В конкретен момент от живота си всеки от нас е изправен пред своята уникална задача, която си има уникално условие и изисква уникално решение.


og-tests_570x0_scale_478b24840a

Регулация на телесното тегло

Способността за регулация на телесната маса е от жизнено значение за всички живи организми.От една страна, това позволява да се поддържа стабилна ТМ над определен критичен минимум, под който животът на индивида би бил застрашен поради изчерпване на енергийните запаси. От друга страна, увеличаването на ТМ над определен критичен максимум би довело до намалена способност за адекватно функциониране съобразно изискванията на съответната околна среда.

1-770x480_570x0_scale_478b24840a

Здравна парадигма

През последните няколко десетилетия в областта на общественото здраве доминира "ориентираната към теглото зддравна парадигма" (Weight Centered Health Paradigm - WCHP). В последните години обаче все по-често се публикуват критични анализи и все повече автори се обединяват зад идеята, че е необходима промяна.

dna_570x0_scale_478b24840a

Биология

Познаването и разбирането на биологичните механизми, участващи в регулацията на телесното тегло, е важно не само при разработването на нови методи за превенция или терапия, но и за определяне на реалистични цели в практиката, което би намалило нежеланите ефекти и би увеличило ефективността на интервенциите.

4-770x480_570x0_scale_478b24840a

Психология

Много различни психологически детерминанти играят роля в регулацията на телесната маса чрез влиянието, което оказват върху поведението, свързано с хранене и активност. Обикновено се разглеждат като протективни или рискови фактори (Kraemer et al., 1997), а не като причини, тъй като ефектът им е резултат от взаимодействие с биологичните фактори и факторите на средата (екологични и социални).

behav_570x0_scale_478b24840a

Поведение

Регулацията на телесната маса при хората се осъществява
посредством физиологични механизми (на молекулно, клетъчно и
организмово ниво) и с участието на две сложни поведения – хранене и
физическа активност. Опознаването на сложността и разнообразието им...

Този сайт използва "бисквитки" (cookies), с цел по-доброто обслужване на своите посетители. Научете повече.

Разбрах