Loading...

Body Weight CoachПрактика

Диетотерапия


untitled-1_770x0_scale_478b24840a

Диетотерапията е медицински метод за лечение на различни заболявания, в това число за лечение на наднормено тегло и затлъстяване. Основната цел е да се модифицира хранителния режим по начин, който води до отрицателен енергиен баланс, за да се постигне и поддържа здравословно телесно тегло. Най-подходящата диета за справяне със затлъстяването еОсновната цел е да се модифицира хранителния режим по начин, който води до отрицателен енергиен баланс, за да се постигне и поддържа здравословно телесно тегло. Най-подходящата диета за справяне със затлъстяването е безопасна, ефективна и удобна за пациента.

При изготвянето на хранителния режим трябва да се вземат предвид следните фактори:

  • медицински състояния, които могат да бъдат засегнати от плана за хранене
  • здравословни състояния, които оказват влияние върху оптималния хранителенрежим
  • хранително поведение и начин на хранене;
  • културен произход, традиции и наличие на храна;
  • ограничения във времето;
  • финансови ограничения
  • познания за храненето и готварски умения

 

Подходите за медицинска хранителна терапия за намаляване на теглото при пациенти с наднормено тегло и затлъстяване обикновено се фокусират върху манипулирането на калориите на трите макронутриента: въглехидрати, мазнини или протеини.

 

Много нискокалоричните диети съдържат по-малко от 800 ккал/ден и изискват строг медицински контрол от съображения за безопасност.

Нискокалоричните диети вариратот 1200 до 1800 ккал/ден (1200-1500 за жени и 1500-1800 за мъже). Ограничаването на наситените мазнини в храната води до по-голямо намаляване на общия и LDL холестерола.

Ограничаването на въглехидратите в храната води до по-голямо намаляване на серумните триглицериди и увеличаване на нивата на HDL-холестерола, серумната глюкоза и хемоглобина А1С. (Peter M Clifton,2008)

 

 

Затлъстяването е хронично заболяване/състояние, което се лекува, но не може да бъде излекувано. Необходима е хронична грижа. Рискът от рецидив, установен при надлъжни проучвания, варира от 60 до 95% в зависимост от продължителността на проследяване. Разработени са изключително голям брой терапевтични подходи, методи и техники, които работят с различен успех при различните хора, както и при един и същи човек, в различни периоди от живота му. Строгото персонализиране на подхода, основаващо се на здравословното състояние, генетичните предиспозиции, готовността за промяна, наличните свободни ресурси (когнитивни, емоционални, времеви, финансови и др),  позволява постигането на оптимални краткосрочни и дългосрочни резултати.  
 

 

Виж още:

Поведенческа терапия

Много нискокалорична диета (VLCD)

 Кетогенна диета (Кето или Модифицирана диета на Аткинс)

Средиземноморска диета

Диетотерапията е медицински метод за лечение на различни заболявания.

 

Този сайт използва "бисквитки" (cookies), с цел по-доброто обслужване на своите посетители. Научете повече.

Разбрах