Loading...

Body Weight CoachНаука

Релативен енергиен дефицит при спортисти


red_770x0_scale_478b24840a

Заниманията със спорт обикновено се препоръчват като ефективна стратегия за профилактика срещу наднормено тегло, затлъстяване и хранителни нарушения. Установено е, че участието в спортни дейности допринася положително за подобряването на физическата годност, повишава самооценката и като цяло изгражда по-положителен образ на собственото тяло. Множество изследвания обаче показват, че разпространението на хранителните нарушения и хранителни разстройства сред елитните спортисти е много по-високо в сравнение с общата популация (Sundgot-Borgen &Torstveit, 2004; Martinsen & Sundgot-Borgen, 2013). Съобщаваното разпространение на симптомите на ХР сред спортистите варира между 6 и 45% при жените и 0 и 19% при мъжете (De Bruin, 2017), като вариациите се дължат на разликите в изследваните популации и методологията (Chapman and Woodman, 2016). За разлика от затлъстяването, което не може да се скрие, хранителните нарушения остават не само незабелязани, но и неосъзнати и недиагностицирани в продължение на много години.  В същото време елитните спортисти са модели за подражание на много млади хора.

Относителният енергиен дефицит в спорта (RED-S) е термин,  обозначаващ синдром, при който приемът на енергия е недостатъчен, за да осигури високите енергийни разходи, което води до редица неблагоприятни последици за здравето и постиженията. Въпреки че първоначално RED-S е описан при спортуващи хора, се предполага, че подобно състояние може да възникне и при лица със затлъстяване, които се занимават със значителна физическа активност ха фона на силно рестриктивна диета.

В консенсусна декларация на МОК от 2005 г. терминът „женска атлетическа триада“ е дефиниран като „комбинацията от хранителни нарушения, аменорея и ниска минерална плътност на костите“. По-късно е възприето, че в основата на проблема стои т.нар. „релативен енергиен дефицит“, който засяга много аспекти на физиологичната функция. През 2014 г. МОК въвежда по-широкия термин за описание на цялостния синдром. Синдромът на „релативен енергиен дефицит“ се отнася до нарушения на физиологичната функция, засягащи, но не само, метаболизма, менструалната функция, здравето на костите, имунитета, синтеза на протеини и сърдечно-съдовото здраве. . Основният проблем е неадекватен прием на енергия, необходима за поддържане на гамата от телесни функции, осигуряващи оптимално здраве и работоспособност.

 

Фокусирането върху ниското телесно тегло и съдържанието на телесни мазнини при чувствителни към теглото спортове се определят като фактори, свързани с повишен риск за развитие на хранителни нарушения и породените от тях здравни последици сред спортистите. Понастоящем от гледна точка на здравето няма общоприети оптимални стойности за телесното тегло или процента на мастната маса в различните спортове и няма „златен стандарт“ за оценка на телесния състав при спортистите (Sundgot-Borgen et al., 2013).

 

В контекста на затлъстяването относителният енергиен дефицит може да се прояви, когато човек намалява енергийния си прием в опит да отслабне, но продължава да се занимава с високи нива на физическа активност, без да приема достатъчно енергия, за да поддържа тази активност. Това може да доведе до редица негативни последици за здравето, включително намалена костна плътност, нарушена имунна функция, хормонален дисбаланс и намалена физическа работоспособност.

 

Изследванията показват, че RED-S при хора със затлъстяване може да е по-често срещано явление, отколкото се е смятало досега. Проучване, публикувано в Journal of Sports Sciences през 2017 г., установява, че 25% от жените със затлъстяване, които се занимават с високи нива на физическа активност, демонстрират признаци на RED-S, включително менструални нарушения и намалена костна плътност.

 

Като цяло концепцията за относителен енергиен дефицит е от значение както за спортуващи, така и за неспортуващи популации, включително за лица със затлъстяване, които се занимават с физическа активност. Адекватният енергиен прием за поддържане на физическата активност е важен за цялостното здраве и резултатите от представянето, а здравните специалисти трябва да са наясно с потенциалните негативни последици от енергийното ограничаване при тази популация.

 

 

Източник: Б.палатова, дисертация

Този сайт използва "бисквитки" (cookies), с цел по-доброто обслужване на своите посетители. Научете повече.

Разбрах