Loading...

Body Weight CoachНаука

Какво не ни казват в рекламите?


grizha_770x0_scale_478b24840a
 
"Наднорменото тегло и затлъстяването се дефинират като прекомерно натрупване на телесни мазнини, което може да навреди на здравето.
Понастоящем сред специалистите съществува консенсус, че се касае за хетерогенно, хронично състояние (заболяване) със сложна мултифакторна етиология, което изисква осигуряване
на хронична грижа. "
Б.Палатова, дисертация
Или казано с по-прости думи, единствената характеристика, обща за всички хора с
 наднормено тегло е прекомерното натрупване на телесни мазнини. Всичко останало е различно. Някои ядат много, други- малко, някои се движат много, други малко; някои преяждат за удоволствие, други - за наказание; някои са здрави, а други - болни и т.н.
 "Хронично" означава, че не се лекува, независимо че рекламите ни обещават точно това - "отслабване без усилия и без йо-йо ефект". 
"Сложна мултифакторна етиология" означава, че е  резултат от сложното взаимодействие на голям брой фактори (социални, екологични, биологични, психологични, поведенчески), комбинацията от които е уникална за всеки човек и различна в различните периоди от живота му. Влиянието на някои неблагоприятни фактори може да бъде премахнато, но с други просто трябва да се съобразим.
Повече от 70 години изследователи от голям брой научни дисциплини търсят решение,
но до този момент проблемът остава нерешен. Традиционните
терапевтични подходи са насочени към постигане на отрицателен енергиен
баланс чрез промяна на поведението на индивида. Десетилетия наред се
повтарят грешки от типа „актьор-наблюдател“: правят се опити да се
промени видимата част на проблема – поведението, като се омаловажава
влиянието както на ситуационните фактори, така и на невидимите с
„просто око“ биологични и психологични процеси, явления, състояния,
които обуславят проблемното поведение. 
Това което хората рядко разбират е, че основната цел на програмите за отслабване не е да сме по-слаби, а да сме по-здрави и с по-високо качество на живот. Често за съжаление чувам една колосална глупост : "Всеки може да отслабне, в концлагерите не е имало дебели" , а аз бих искала да  питам; "Имало ли е там здрави хора с високо качество на живот?" 
Днес много хора ще ви обещаят "холистичен" (цялостен) подход.  Това би трябвало да означава , че ще включат всички гореизброени фактори, но в практиката най-често се оказва, че към хранителния режим ще има тренировъчен план и хранителни добавки.
 
Тогава какво? Има ли смисъл да се захващате с някакви промени?
ДА! Има! Винаги има възможност да се постигне оптимизиране, намаляване на здравния риск и по-високо качество на живот!
Но се пригответе за "път", а не за събитие. Промените в теглото са полезен страничен ефект, а не цел. Дългосрочното им проследяване, както и периодичния анализ на телесния състав могат да бъдат полезни ориентири по този път. Колкото по-голям е наборът ви от неблагоприятни фактори, толкова по-често и по-лесно теглото ще тръгва нагоре, толкова по-малко вероятно ще е да стигнете препоръчителните норми, но не се отказвайте ! Има смисъл! Дори да успеете да свалите само 10кг, това ще е все едно сте оставили една 10 литрова туба с вода и вече няма да е необходимо да я носите навсякъде със себе си.
д-р Боряна Палатова

Този сайт използва "бисквитки" (cookies), с цел по-доброто обслужване на своите посетители. Научете повече.

Разбрах