Loading...

Body Weight CoachНаука

Общ модел за регулация на енергийния прием


og-home_770x0_scale_478b24840a

През 2002 година (de Castro & Plunkett, 2002) е предложен разширен модел, обясняващ механизмите за регулация на енергийния прием. В него се включват компоненти както от „сет пойнт“, така и от „сетлинг пойнт“ модела. Авторите му посочват, че енергийният прием варира в определени граници под влияние на широк спектър от физиологични, екологични, социални, психологически и хранителни фактори. Всички тези фактори се класифицират в две групи – компенсирани и некомпенсирани. Компенсираните (предимно физиологични) фактори участват в регулацията на приема посредством механизъм на отрицателна обратна връзка. Ефектът на всеки фактор се измерва чрез т. нар. тегло на фактора. Установено е, че всеки от компенсираните фактори има умерено влияние върху енергийния прием, а приемът има умерено влияние върху нивата на съответния фактор.

Некомпенсираните (екологични, социални и др.) фактори оказват умерено влияние върху регулацията на енергийния прием, но не се повлияват от него. Хранителният прием (размер и брой на порциите) се регулира под влияние на сумарния ефект на всички контролирани и неконтролирани фактори, всеки от които сам по себе си има относително малък принос. Съществуват генетично обусловени индивидуални вариации както в оптималните нива за всеки фактор, така и в силата на неговото влияние. Важно е да се отбележи, че този модел не допуска съществуването на „зададено ниво“ на енергиен прием или на ТМ, а обратно – приема, че те могат да се променят. Ако вътрешната и външната среда са относително постоянни, системата ще се държи, все едно че има защитено ниво, и постоянно ще се стреми да го поддържа. Ако условията във вътрешната или външната среда значително се променят, системата постепенно ще се стабилизира на ново ниво.

Предимството на този модел е, че отчита едновременно влиянието на физиологичните механизми за обратна връзка, въздействието на екологичните и социалните фактори, както и индивидуалните различия, обусловени от генетични вариации.

Големият брой различни по своето естество фактори, участващи в регулацията на телесната маса, както и голямата хетерогенност на популацията по отношение на чувствителността на индивидите към влиянието на различните фактори, превръщат овладяването на епидемията от затлъстяване в сериозно предизвикателство, изискващо мултидисциплинарен подход за решаването на проблема.

Този сайт използва "бисквитки" (cookies), с цел по-доброто обслужване на своите посетители. Научете повече.

Разбрах